VIDEO TEDNA

PALM 3
Facebook!
by Skydive Dubai
 

NAKLJUČNE SLIKE

Florida 2007

Florida 2007

PRISOTNI

Gostov: 1
Prijavljenih: 2

PRIJAVA

ZAZNAMKI

Pilotiranje padal PDF Natisni E-pošta
Ocenjevanje uporabnika: / 8
SlaboDobro 
Pilotiranje padala
Facebook!
Pilotiranje padal (Canopy piloting)


Pilotiranje padal je disciplina ki se ne dogaja/ocenjuje v prostem padu pač pa, kot že samo ime pove, pod odprtim padalom oz. pri pristanku. Pri tej disciplini skušajo tekmovalci sodnikom pokazati kako dobri piloti so, tako da pridrvijo skozi vrata nato pa z veliko hitrostjo leteti vodoravno tik nad tlemi. Porabiti morajo ali čim manj časa da pridejo do cilja, ali prileteti čim dlje preden stopijo na tla, ali pa pristati na točno določeno mesto. In vse to se odvija slab meter nad zemljo pri hitrosti čez 100km/h.Čeprav je to najmlajša disciplina obstaja že več pravilnikov (FAI, PST, Freestyle,...)tukaj je opisano tekmovanje po FAI pravilniku.

Pa pojdimo lepo po vrsti: Tekmovalec skoči iz letala pri višini 1200m do 1500m odvisno od števila tekmovalcev v naletu. Zaradi varnosti, lahko v enem naletu izskočijo največ 4 tekmovalci. Tekmovalci odprejo svoja padala bolj ali manj takoj ko skočijo iz letala. Padala s katerimi letijo so zelo majhna in največkrat namenjena izključno pristankom. So zelo obremenjena kar pomeni da so zelo hitra in nevarna.

Npr.: Začetnik padalec ima največkrat padalo velikosti med 250-280 kvadratnih čevljev in ga obremeni 0.5:1 do 0.7:1. te obremenitve pomenijo koliko teže (lbs) nosi padalo na kvadratnem čevlju površine. Torej obremenitev 0.5:1 pomeni da padalo nosi 0.5lb na kvadratnem čevlju površine. No ti padalci imajo padala obremenjena 2:1 do 2.5:1 in so velikosti med 110 in vse do 70 kvadratnih čevljev, spet odvisno od teže padalca. V zavoju z njimi lahko dosežejo hitrost čez 100km/h zaradi česar so tudi zelo nevarna, ker če naredi zavoj preblizu tlom, lahko s tako hitrostjo trešči v tla, kar pa ni preveč človeku prijazno. Ravno zaradi tega mora imeti padalec določeno znanje oz. izkušnje, preden se sploh lahko udeleži takšne vrste tekmovanja. Po FAI pravilniku mora imeti padalec vsaj 500 skokov s takimi pristanki in 100 skokov je moral narediti v zadnjih 12 mesecih, kar predvsem za slovenske razmere ni malo.

Če je padalo pravilno odprto, se padalec začne pripravljati na pristanek. Čeprav se je verjetno na to pripravil že na tleh, si med letenjem proti točki, kjer začne svoj pristanek, še zadnjič ogleda kako je postavljena proga, kam piha veter, ali se je morda pojavila kakšna ovira na tleh,...

Kako zgleda proga boste najbolje videli na tej sliki, kjer je primer proge po FAI pravilniku za razdaljo.

G_slika1.png

Kot vidite je sestavljena iz količkov, kjer prva dva količka prestavljata vrata. Padalci načeloma pristajamo proti vetru, da je hitrost ko stopimo na zemljo čim manjša. Tukaj je pač cilj nekoliko nasproten tako da so vse proge postavljene v smeri z vetrom. Dotiki z zemljo so zaradi tega na koncu pristanka lahko prav spektakularni, saj je tekmovanje dovoljeno tudi pri vetru s hitrostjo 25km/h. In če dodamo še minimalno hitrost padala lahko to nanese do 50km/h ko padalo izgubi vzgon (sila ki drži padalca v zraku) in mora tekmovalec stopiti na tla. Seveda je vse skupaj kar se da poskbljeno za varnost. Vsa vrata so postavljena na vodi, kar lahko pomeni razliko med smrtjo ali pa samo zlomljeno nogo, če se kateri od tekmovalcev ušteje in naredi kakšno usodno napako. Konec proge pa je ponavadi mehka mivka tako da naj bi bili pristanki kljub manjšim napakam bolj ali manj neboleči.

Ko si padalec v zraku vse to ogleduje, se s padalom pripelje kakšnih 250m nad vrata in začne svoj obrat s katerim poveča hitrost sebe in svojega padala. Več kot ima padalo hitrosti več vzgona ustvari in tako lahko padalec preleti večjo razdaljo oz. hitreje preleti progo, spet odvisno od vrste proge. Med obratom v par sekundah pade za 250m in s tem zelo pospeši, vendar mora s to hitrostjo zadeti vrata, če vrata zgreši dobi 0 točk, oz. pri hitrostni progi kazen 30s. Odvisno od vrste proge se torej ocenjuje različne stvari. Pri progi za razadaljo se ocenjuje razdalja, ki jo je padalec prepotoval od vrat pa do prvega stika s tlemi. Trenutni rekord je 146m. Progo ste si ogledali malo prej.

Pri progi za hitrost se ocenjuje čas ki ga padalec porabi od trenutka ko prileti skozi vrata, do trenutka ko zapusti progo skozi zadnja vrata. Najboljši jo preletijo v manj kot 3 sekundah. Proga je zavita in za odprti razred zgleda takole:

G_slika2.png

Obstaja pa še proga za točnost pristanka, kjer je cilj da se padalec pripelje skozi vrata in pristane čimbiljžje coni 3, ki prinese največ točk. Proga za odprti razred zgleda pa takole:

G_slika3.png

Vse skupaj ocenjujejo sodniki s pomočjo videokamer, radarjev za hitrost, laserji in drugimi pripomočki da so meritve kar se da natančne in poštene.

To je v bistvu kratek opis discipline pilotiranja padal po FAI pravilniku. Kot sem že na začetku povedal obstaja že več pravilnikov. Pri nekaterih je npr. pomembno da čimdlje časa vlečeš katerikol del telesa (največkrat nogo) po vodi, pri spet drugih dobiš največ pik če po tem ko preletiš vrata spremeniš smer leta za čimveč kar se da (tudi do 180stopinj).

Najmlajši in najpopularnejši način pristanjanja pa je prosti slog pristankov oz. Freestyle swooping, pri katerem se dobiva točke z najrazličnejšimi pozami medtem ko padalec leti skozi progo in so naravnost spektakularni! Nekaj likov za lažjo predstavo:

G_slika4.png
G_slika5.png
Vsa ta literatura je bila pobrana iz ftp://www.fai.org/parachuting/competition_rules/cpiloting_2004.pdf oz. www.canopypiloting.com kjer lahko najdete tudi podrobnejše informacije.

Članek je tudi v datoteki Pilotiranje_padal.pdf
Dodaj novIšči
Le registrirani uporabniki lahko pišejo komentarje!
 

NOVO NA FORUMU

Odg:Cerklje 30. 8. 2014- nenačrtovan n...
dzouzi1, 22.10.14 10:07
Odg:Cerklje 30. 8. 2014- nenačrtovan n...
Debeli, 16.10.14 10:25
Odg:Cerklje 30. 8. 2014- nenačrtovan n...
Debeli, 16.10.14 10:19
Cerklje 30. 8. 2014- nenačrtovan nizek...
Debeli, 16.10.14 10:15
Prodajam Impulse 135
ubald, 06.10.14 16:31

PARTNERJI