VIDEO TEDNA

PALM 3
Facebook!
by Skydive Dubai
 

NAKLJUČNE SLIKE

29.10.2006 - SG

29.10.2006 - SG

PRISOTNI

Ni registriranih uporabnikov

PRIJAVA

ZAZNAMKI

Kdaj kupiti svoje prvo padalo? PDF Natisni E-pošta
Ocenjevanje uporabnika: / 33
SlaboDobro 
Članki - Šolanje
ponedeljek, 08. junij 2009
Facebook!
Avtor: Aleš Debeljak
Začela se je sezona skaknja, povečale so se potrebe po padalih. Tisti, ki so naredili izpit in čakajo na dovoljenje razmišljajo o nakupu svoje opreme, da ne bodo na enem kolenčku pred svojim bivšim učiteljem (ali kom drugim) čakali, kdaj se jih usmili in jim nakloni prehodno padalo za skok ali dva.
Kot učitelj (in recimo kot en mentor v prehodnem obdobju mnogih bivših učencev) imam o nakupu padala naslednje mnenje:
  • Ne kupuj padala vsaj naslednjih 50 skokov.
Zakaj? Ker je zelo majhna verjetnost, da boš dobro kupil. Najpogosteje novopečeni padalci kupijo prehodno padalo, ki ga zelo hitro "prerastejo", potem pa ga težko prodajo naprej. In ker je ponavadi sila, ga prodajo pod ceno, saj nujno rabijo denar za drugo padalo. Poleg tega se marsikdo premisli in se s padalstvom ne ukvarja tako intenzivno, kot je mislil, da se bo. Ali pa ga popolnoma opusti. Še huje je, če si kar takoj kupi "končno" padalo in z njim ogroža sebe in druge.
  • Poskusi si izposodit padalo
Če dobiš koga, ki renta padalo časovno (recimo mesec, dva), je to optimalna rešitev. Zmeniš se za ceno, on ti da parazol in ti ga preganjaš po vseh mogočih letališčih (padalo, jasno, ne lastnika) ter ga na koncu vrneš v stanju, kakršnega si dobil. Po mojih izkušnjah je to izvedljivo, je pa tega malo. Vsi, ki ne rabijo padala, se ga skušajo čimprej za stalno znebit in to seveda za čimvišjo ceno.
Druga možnost je rentanje padala po skoku. Zmeniš se z nekom, da ti padalo renta takrat, ko ga ne rabi (se pravi lahko oba isti dan skačeta z njim), plačaš mu najemnino in tu je konec kupčije. Ko ga ne rabiš več, prešaltaš na kaj drugega. Slabosti tega rentanja so znane: skačeš lahko tam, kjer je lastnik (uporabnik) in vsekakor ne moreš skakat z uporabnikom, saj ga pri skoku lahko uporablja - žal - le eden. Torej ekipniki-prijatelji odpadejo.
  • Dobodi (stara oblika velevnika od dobiti) si mentorja za pomoč pri spoznavanju padala
Osnovno poznavanje padala je pri nas sicer boljše kot v ZDA, ni pa zadovoljivo. Mlajši padalci včasih še pri komandah ne vedo, kako jih pravilno zablokirati, da ne govorim o nahrbtniku, ki je BISTVENO drugačen kot večina študentskih. Pro pack,hand-deploy (mehki padalčič) in vse kar spada poleg (žepek, bridle, pin, kill line, zlaganje HDja...) je za mnoge višja matematika, ki jo je do sedaj opravljal učitelj, od zdaj naprej pa... je dobro da jo mentor. Ni nujno, da je to učitelj, po mojih izkušnjah so celo boljši izkušeni padalci, ki si lahko vzamejo tistih par minut, da ti razložijo bistvo zlaganja in te na koncu tudi pregledajo. Cena inštrukcij se giblje med 9 in 12 stopinjami. Celzija. Piva.

Naslednja faza, ki jo je treba osvojiti je sam management skoka: kdo koga prime, kdaj, kaj naredi, če ne gre po planu, pade dol, prileti v oblak... Kako odpirati, kje odpirati, kako popravljati napake drugih, svoje... Cena je ista kot prej: istega piva, da ne bo pomote.
Potem pa še vožnja z odprtim padalom: obstaja precej literature, najboljša pa je lekcija v živo s takojšnjim preverjanjem - točka zastoja, zavoj z minimalno izgubo višine, pristanek ob (predhodni) pomoči sprednjih riserjev, zadnjih... kamera je zelo dober pripomoček.

Pri nakupu padala se redno izgubi 1.500+ €. če to prevedemo v skoke, je to 75 skokov (trenutno so cene okoli 20 €). S takim številom skokov - sploh če so res izpeljani načrtno in pod nadzorom - po možnosti v blokih po več skokov v kratkem času) boš dobil znanje, ki ti omogoča nakup padala za naslednjih 5+ let. V tem času boš ugotovil, kakšen je sploh tvoj odnos do padalstva (tekmovalni, turistični, te mine) in zelo verjetno se bo v tem času tudi kaj pametnega našlo na trgu, ti pa boš takrat že "insider", ki ve kaj hoče in zna to tudi najti.

Zakaj sploh plačevati rento za padalo, saj se ne obrabi za 4 - 5 € po skoku? A ni to odiranje?
Ne, nasprotno. To je podcenjena najemnina (Amerika- 25$, Evropa 12-20€). Ko kupiš svoje (ne novo) padalo, plačaš 2500€ za soliden komplet (GP, RP, sistem, cypres). V desetih letih torej 250€ vsako leto + 50€ vzdrževanje rezerve (registracija, prelaganje), +60 € za cypres (na 2 leti baterije, na 4 leta pregled) in je cena padala, če ga ne poškoduješ, ne zgubiš freebaga ali ročke ali blazinice, na natrgaš riserjev 360 € letno. Obresti, ker si plačal 2500€ v kosu tu niso vračunane.
Torej - če nimaš namena napraviti 30- 40 skokov letno, je nakup padala dražji, kot če bi ga najemal po 10 €.
Hvala bogu, pri nas še laufa ena padalska lojalnost, ki pa ni neskončna. Slejkoprej bo tudi k nam prišel način, ko bo treba vse te stvari plačat. Upajmo, da prehod ne bo poraziral padalstva in bo ostalo le bogatunsko poskakovanje.

Debato na forumu najdeš TUKAJ.
Dodaj novIšči
George Publisher | 06-01-2010, 07:28:35
Uuu nov člank. ja mal sem pozen se oprostitujem (stara oblika velelnika za oprostitovanje )

Ampak jap pohvale debeli
Le registrirani uporabniki lahko pišejo komentarje!
 
Naprej >

NOVO NA FORUMU

Odg:Cerklje 30. 8. 2014- nenačrtovan n...
dzouzi1, 22.10.14 10:07
Odg:Cerklje 30. 8. 2014- nenačrtovan n...
Debeli, 16.10.14 10:25
Odg:Cerklje 30. 8. 2014- nenačrtovan n...
Debeli, 16.10.14 10:19
Cerklje 30. 8. 2014- nenačrtovan nizek...
Debeli, 16.10.14 10:15
Prodajam Impulse 135
ubald, 06.10.14 16:31

PARTNERJI

www.skokvtandemu.si